Heinolan hautausmaa

Siltakatu 40, 18100 Heinola

Heinolan hautausmaa

Heinolan hautausmaa sijaitsee Heinolan keskustassa. Hautausmaan pinta-ala on 5,0 ha. Hautausmaalla on yksi virallinen pysäköintialue ja pääportti, jotka sijaitsevat Heinolan siunauskappelin yhteydessä. Ilmoitustaulu sijaitsee pääportin läheisyydessä.

Muita portteja ovat Urheilukadun, huoltorakennuksen ja A. F. Airon kadun portit. A. F. Airon kadun portin ja portaiden lisäksi sijaitsee liikuntaesteisille loiva asfalttikäytävä, joka alkaa entisen pelastuslaitoksen tontin kulmalta.

Sankarihauta-alue

Sankarihauta-alueelle on haudattu talvi- ja jatkosodassa kaatuneita yhteensä 111. Sankaripatsaan on veistänyt kuvanveistäjä Armas Tirronen: "Etusivulla oleva miesfiguuri kuvaa sotaan lähtevää ja naisfiguuri viljan keskellä kotiin jäävää", symboloiden kotirintaman ja rauhan työtä. "Takasivulla oleva sureva nais- ja lapsifiguuri kuvaa surua puolison tai pojan kaaduttua". Seurakunnan ja kaupungin yhteishankkeena toteutettu patsaan paljastustilaisuus oli 13. heinäkuuta 1952.

Historiaa

Vuonna 1807 maaherranvirastossa sovittiin, että residenssiseurakunnan hautausmaa perustetaan nykyiselle paikalle, johon vuonna 1814 residenssisaarnaaja Gustaf Streng haudattiin. Hautausmaan tarkka käyttöönottovuosi ei ole tiedossa.

Heinolan hautausmaan opaskartta

Siltakatu 40, 18100 Heinola