G.F.Händel: Messias-oratorio

Händel Hallelujah

Heinolan pitäjänkirkko

Kirkkomusiikin suurteos Heinolan pitäjänkirkossa.

Messias on alun perin tarkoitettu esitettäväksi pääsiäisenä, mutta se sopii esitettäväksi myös muina aikoina ja sitä esitetäänkin nykyään paljon myös jouluaikana tai paastonaikana. Libretto etenee Messiasta koskevista ennustuksista, syntymän, elämän, ristinkuoleman kautta ylösnousemukseen. Tämän jälkeen libreton teemoina ovat vielä tuomiopäivä ja kuoleman voittaminen. Toinen adventti sopii esitysajankohdaksi erityisen hyvin, koska kirkkovuoden aiheena on silloin "Kuninkaasi tulee kunniassa". Messias-oratorion englanninkielinen teksti on koottu yksinomaan raamatunteksteistä. Teoksen tunnetuin osa on ehkä koko musiikin historian kaikkein tunnetuin teos Halleluja-kuoro.
Messias-oratorion ensiesitys oli Dublinissa noin kaksi viikkoa pääsiäispäivän jälkeen 13.4.1742 ja Lontoossa ensimmäisen kerran 23.3.1743. Kun Händel itse johti Messias-oratorion esitystä pitkäperjantaina 6.4.1759, hän sai yllättäen sairauskohtauksen, josta hän ei enää toipunut. Säveltäjä kuoli kahdeksan päivää myöhemmin.

Vihdin kamarikuoro, barokkiorkesteri Galantina, solisteina Helianna Herkkola, Katariina Heikkilä, Juho Punkeri, Mika Nikander, johtaa Jorma Hannikainen.

Väliajallinen konsertti päättyy noin klo 18.30.
Ohjelma- ja kannatusmaksu 20€.

Järjestää Heinolan seurakunta ja Heinolan kaupunki.

• Musiikki Musiikki

Heinolan seurakunta ja Heinolan kaupunki