Värikkäitä virpomisoksia

Pääsiäinen on kristittyjen kirkkovuoden keskus ja huippukohta. Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko. Sitä kutsutaan myös nimellä piinaviikko tai suuri viikko. Pääsiäisjakson aikana seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta.

Hiljainen viikko ja pääsiäinen kirkoissa

JUMALANPALVELUS VERKOSSA
Kiirastorstain klo 18, pitkäperjantain klo 10 ja pääsiäispäivän klo 10 jumalanpalveluksia voi seurata myös suorana verkossa tästä linkistä.

PALMUSUNNUNTAI 2.4.
Klo 10 messu Heinolan kirkossa. Palmusunnuntai. Maarit Kihlström, Pia Särkelä, Jukka Tabell. Kirkkokahvila srk-kodissa.
Klo 13 messu Heinolan pitäjänkirkossa. Pia Särkelä, Matilda Hangasmaa, Jukka Tabell. Isosten siunaaminen tehtäväänsä.

HILJAINEN VIIKKO
Ma 3.4. klo 18 hiljaisuuden ilta Heinolan kirkossa. Hiljaisuutta, rukousta ja musiikkia. Pia Särkelä, Jukka Tabell.
Ti 4.4. klo 12.30 hiljaisen viikon ehtoollinen Vierumäen srk-talossa. Pia Särkelä, Jukka Tabell
Ti 4.4. klo 18 kärsimysvirsien ilta Heinolan kirkossa. Yhteislaulua. Jukka Tabell, Matilda Hangasmaa.
Ke 5.4. klo 17–19 pääsiäispolku Heinolan kirkossa. Kulje palmusunnuntain tapahtumista pääsiäisen iloon. Opastettu vaellus, jonne lähdetään liukuvasti sitä mukaa kun edellinen ryhmä on valmis. Soveltuu lapsille ja aikuisille.
To 6.4. klo 18 kiirastorstain ehtoollinen Heinolan kirkossa. Maarit Kihlström, Ursula Auvinen. Striimataan.
To 6.4. klo 18 kiirastorstain ehtoollinen Heinolan pitäjänkirkossa. Pia Särkelä, Jukka Tabell.
Pe 7.4. klo 10 sanajumalanpalvelus Heinolan kirkossa. Pia Särkelä, Ursula Auvinen. Striimataan.
Pe 7.4. klo 15 Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki Heinolan pitäjänkirkossa. Matilda Hangasmaa, Jukka Tabell.

HEINOLAN KIRKKO AVOINNA
Ti 4.4. ja ke 5.4. klo 12–14 Heinolan kirkko on auki hiljentymiseen. Seurakunnan työntekijä on paikalla keskusteluja varten.

HEINOLAN PITÄJÄNKIRKKO AVOINNA
Ke 5.4. klo 11-12 Heinolan pitäjänkirkko on auki hiljentymiseen. Seurakunnan työntekijä on paikalla keskusteluja varten.

PÄÄSIÄINEN
Su 9.4. klo 10 pääsiäispäivän messu Heinolan kirkossa. Maarit Kihlström, Janne Hatakka, Ursula Auvinen ja Kirkkokuoro. Striimataan. Kirkkokahvila seurakuntakodissa.
Su 9.4. klo 13 pääsiäispäivän messu Heinolan pitäjänkirkossa. Janne Hatakka, Ursula Auvinen ja Kirkkokuoro.
Ma 10.4. klo 10 2. pääsiäispäivän messu Heinolan kirkossa. Janne Hatakka, Matilda Hangasmaa, Laura Karttunen, lasten ja nuorten lauluryhmä.

PÄÄSIÄISPUUTARHA TAPULISSA
Heinolan kirkon kellotapulissa on nähtävillä pääsiäispuutarha 3.–10.4. klo 9–19.

ELÄYDY PÄÄSIÄISEN TAPAHTUMIIN
Ke 5.4. klo 17–19 pääsiäispolku Heinolan kirkossa. Kulje palmusunnuntain tapahtumista pääsiäisen iloon. Opastettu vaellus, jonne lähdetään liukuvasti sitä mukaa kun edellinen ryhmä on valmis. Soveltuu lapsille ja aikuisille.

LAULETAAN ILOVEISUJA
Ke 12.4.
klo 19 pääsiäisen iloveisut Heinolan kirkossa. Yhteislaulua ja kuoroesityksiä. Kanttori Ursula Auvinen ja Kirkkokuoro.

Piispan pääsiäistervehdys

Peloissaan ja riemuissaan

Naiset lähtivät haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan.” Matteuksen evankeliumin kuvauksessa tyhjän haudan tapahtumissa korostuu merkillinen kaksijakoisuus.

Pääsiäisaamuna Jeesuksen haudalle tulleet naiset lähtivät tyhjältä haudalta sanatarkasti sanottuna ”pelon ja suuren ilon vallassa”. He pelkäsivät, koska olivat nähneet väkivaltaa, pahuutta ja kuolemaa. Samalla he olivat syvästi riemuissaan, koska hauta oli tyhjä. Ylösnousemuksellaan Jeesus voitti kuoleman.

Hämmentävien ja yllättävien tapahtumien keskellä pelko ja ilo sekoittuivat.

Pelko ja ilo ovat usein arjessamme läsnä. Monesti ne kietoutuvat toisiinsa niin kuin pääsiäisaamun tapahtumissa.

Huolet omasta ja läheisten elämästä, terveydestä, ihmissuhteista, työstä ja toimeentulosta pyörivät mielessä. Kannamme pelkoja yhteiskunnan kehityksestä, maailmanrauhasta, ilmastonmuutoksesta ja maailman tulevaisuudesta.

Samalla kohtaamme hyvyyttä ja huolenpitoa, arki sujuu vailla vaikeuksia, ilo ja kiitollisuus täyttävät ajatukset. Saamme elää maassamme rauhassa. Maailmassa monet asiat ovat paremmin kuin ennen.

Pelon ja ilon yhtäaikaisuus paljastaa ihmisen peruskokemuksen Jumalan edessä. Jumalan pyhyys herättää ihmisessä pelon, syvän kunnioituksen. Jumalan rakkaus synnyttää ihmisessä ilon, syvän riemun.

Katekismus opettaa: ”Jumala lähestyy meitä keskellä elämää, vaikka emme sitä aina ymmärräkään. Kohdatessaan hänet ihminen sekä pelkää että rakastaa häntä. Jumalan pyhyys herättää pelkoa, mutta Jumalan rakkaus vetää puoleensa.”

Pääsiäisenä ilo pääsee valloilleen ja Jumalan rakkaus kutsuu yhteyteensä. Vuosisatojen ajan on laulettu: ”Kristityt, jo riemuitkaamme Sankarimme voitosta, kiitosvirttä veisatkaamme pääsinpäivän koitosta.” (Virsi 84:5).


Pääsiäisenä 2023
Seppo Häkkinen
Mikkelin hiippakunnan piispa

Pääsiäisen sanomaa virtuaalisesti

VIRTUAALINEN PÄÄSIÄISVAELLUS KIRKKOPUISTOSSA
Voit osallistua peliin play.seppo.io -sivustolla syöttämällä pin-koodin G3191F. Tule pääsiäisvaellukselle Heinolan kirkon kirkkopuistoon kännykän kanssa ja samalla ulkoillen. Pelaamiseen tarvitaan älypuhelin ja toimiva gps-yhteys. Liikkuminen muistuttaa geokätkeilyä. Pelaaminen on helppoa ja maksutonta. Kohderyhminä ovat niin nuoret, perheet kuin aikuisetkin. 

Pääsiäismuna

YouTube-video