Koronarajoitukset seurakunnassa (päivitetty 25.3.2021)

Alueemme koronarajoitukset jatkuvat ainakin 30.4.2021 asti.

Jumalanpalvelukset pidetään 30.4. asti ilman paikallaolevaa seurakuntaa (striimattuina).

Kirkollisissa toimituksissa on 6 hengen osallistumisrajoitus. Tähän ei lasketa piispamme ohjeistuksen mukaisesti toimitukseen osallistuvia työntekijöitä. Lähiomaisten on kuitenkin pystyttävä osallistumaan toimitukseen, ja tällä perusteella kuuden hengen rajoitus voidaan tarvittaessa ylittää. Ratkaisun tästä tekee tapauskohtaisesti toimituksesta vastaava pappi.

Kaikki seurakunnan pienryhmätoiminta (varhaisnuorisotyötä ja päiväkerhoja lukuunottamatta) on tauolla.

Seurakunnan työntekijät eivät osallistu kirkollisten toimitusten jälkeisiin juhliin (esim. muistotilaisuus, kastejuhla).

Nuoriso- ja rippikoulutyön osalta seurataan koulujen (yläkoulut ja toisen asteen opetus) rajoituksia. Koulut ovat etäopetuksessa 8.3.–4.4.   Tänä aikana nuoriso/ rippikoulutyön tilaisuuksia ei voida pitää.

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi.

Piispan pääsiäistervehdys

2.4.2021 09.27

Muita hän on auttanut

No niin.” Jeesuksen kärsimyshistoria kuvataan hyvin karusti. Silti arkinen puheen aloitus hätkähdyttää.

Ristin juurella pilkataan Jeesusta: ”No niin, sinähän pystyt hajottamaan temppelin ja rakentamaan sen uudelleen kolmessa päivässä. Pelasta nyt itsesi, tule alas ristiltä!” (Mark. 15:29).

”No niin”, mitä me sanoimme. Jeesuksella on näytön paikka. Viisastelijoiden lisäksi uskonnolliset johtajat yhtyivät pilkkaan: ”Muita hän kyllä on auttanut, mutta itseään hän ei pysty auttamaan.” (Mark. 15:31).

Tahtomattaan pilkkaajat todistivat Jeesuksen persoonasta ja teoista. He kertoivat tosiasian. Muita hän on auttanut: hädässä ja vaikeuksissa olevia, sairaita ja surevia.

Poikkeusaika on kestänyt jo yli vuoden. Koronapandemia vaikeuttaa arkeamme, epävarmuus ja pelko täyttävät mielen. Huoli ja levottomuus valtaavat ajatukset, koska tulevaisuus on arvaamaton.

Kuka meitä auttaa? Tämän kummallisen ajan jatkuessa saamme luottaa Jeesuksen apuun. Siitä kertoo pääsiäinen; se luo uskoa ja toivoa tulevaan. Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus lupasi olla kanssamme jokaisena päivänä maailman loppuun asti.

Jeesus antoi esimerkin siitä, miten meidän on toimittava toisiamme kohtaan. Meidän tehtävämme on auttaa ja tukea toisiamme erityisesti nyt poikkeusaikana.

Jeesuksen häpäisemiseksi tarkoitetut puheet muuttuivat hänen kaikkivaltiutensa ylistämiseksi. Vanhan hengellisen opetuksen mukaan rakkauden köydet sitoivat Jeesuksen ristiin lujasti. Siksi hänestä sanottiin: ”Itseään hän ei pysty auttamaan.”

Jumalan rakkaus on vahvempi kuin kuolema. Ristinkuolema on siitä merkkinä ja ylösnousemus todisteena. Meillä on toivo tulevaisuudesta. Risti on voiton merkki.

”Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.”

Pääsiäisenä 2021

Seppo Häkkinen, Mikkelin hiippakunnan piispa