Hengellinen pohdiskelu

Rukouksesta, jumalanpalveluksesta, hartauksista.

Hengellistä pohdiskelua voi tehdä monella tavalla. Yhtä jumalanpalvelus ja virret rauhoittavat, toinen kokee pyhän kosketuksen luonnossa.

Rukous on sydämen puhetta Jumalalle. Rukoilla voi yksin tai yhdessä, kotona tai seurakunnan kanssa. Seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus antaa mahdollisuuden pysähtyä ja hengähtää arjen kiireiden keskellä.

Hetkinen

Heinolan seurakunnan työntekijöiden pohdintaa uskosta ja siihen liittyvistä asioista, kuten juhlapyhistä.

Talo nimeltä Armo

Olemme kuluvana vuonna juhlineet kirkossa reformaation 500v. juhlavuotta. Tänä vuonna on keskitytty ja puhuttu paljon siitä, mitä mies nimeltä Martti Luther eläessään teki. Hänen vahvat ajatukset ja selkeät periaatteet vaikuttavat kirkossamme edelleen. Yksi keskeinen asia Martille oli armo.

Raamattuni välissä on jo vuosikymmenet ollut Mirja-Leena Niemisen teksti "Talo nimeltä armo". Hän kirjoittaa osuvalla tavalla armosta:

" Talo nimeltä armo. se sijaitsee kapealla kujalla, yksinäisellä ja ahtaalla tiellä. Hyvin harvat siitä tietävät tai jos tietävätkin, eivät viitsi muuttaa sinne asumaan.

Mutta se on Armontalo. Rakennettu kaikille kodittomille, yksinäisille ja epäonnistuneille. Armontaloon saavat kaikki tulla. Sen ovella on kuitenkin kynnys, johon monet sisääntulijoista kompastuvat. Se kynnys on ristin muotoinen. Toiset eivät voi tulla sisälle, koska he haluavat olla kelvollisia asukkaita, ansaita oikeuden asumiseen itse. Risti puhuu siitä, että vuokra on jo maksettu, jokainen saa tulla ilmaiseksi. Toiset taas jäävät ulkopuolelle siinä luulossa, ettei risti riitä kantamaan heitä sisälle. He kun ovat liian pahoja ja kelvottomia.

Jotkut sanovat omistavansa Armontalon. He muka astuvat sisään ja ulos, kuin saluunan ovista, kuraiset saappaat jalassa. Saappailla, jotka kulkevat juuri niitä omia polkujaan. Anteeksiantamuksesta on tullut kenkäharja, valmistettu kiillottamaan kengät kuin kengät. He pyrkivät ohi kynnyksen, eivätkä ymmärrä yöpyneensä vasta kuistilla. Saappaat tulisi jättää ulkopuolelle ja kun asukkaaksi on päästy, ei enää voida kulkea kuraisimpia teitä kunnioituksesta Vuokraisäntää kohtaan.

Armontalossa on tilaa. Jokaiselle löytyy oma huone, ruokaa ja tehtäviä. Avaran tunnelman voi aistia, eikä se johdu ainoastaan suurista ikkunoista, joista voi katsoa sisään kuka tahansa ohikulkeva. Sen asukkaissakin on jotakin avaraa ja lämmintä, kun he nauravat yhteisessä ruokapöydässä. He kutsuvat muitakin asumaan ilmaiseksi, saamaan hoitoa ja odottamaan talon varsinaista omistajaa. Hän jätti kirjeen pöydälle ja ohjeet järjestyssäännöistä. Sanoi tulevansa pian takaisin ja toivoi talonsa kaikki huoneet täyteen asukkaita, juhlimaan ja odottamaan hänen paluutaan."

Heli Heikkilä

Hetkinen-palstalla Heinolan seurakunnan työntekijät pohtivat uskon asioita.
Kuva: Tuija Hyttinen/Kirkon kuvapankki
Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena