Hengellinen pohdiskelu

Rukouksesta, jumalanpalveluksesta, hartauksista.

Hengellistä pohdiskelua voi tehdä monella tavalla. Yhtä jumalanpalvelus ja virret rauhoittavat, toinen kokee pyhän kosketuksen luonnossa.

Rukous on sydämen puhetta Jumalalle. Rukoilla voi yksin tai yhdessä, kotona tai seurakunnan kanssa. Seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus antaa mahdollisuuden pysähtyä ja hengähtää arjen kiireiden keskellä.

Hetkinen

Heinolan seurakunnan työntekijöiden pohdintaa uskosta ja siihen liittyvistä asioista, kuten juhlapyhistä.

SIIPIEN SUOJASSA

Päivät lyhenevät ja iltalenkille lähtiessä täytyy vaatteisiin jo kiinnittää heijastimia. Sain kerran ystävältäni heijastimen, joka on hopean hohtoinen ja näyttää enkelin siiviltä. Käytän sitä juoksutakissa pimeään aikaan ja se muistuttaa: elämän pimeillä poluilla kulkiessa tarvitsee enkelin siipien suojaa.

Raamattu kertoo, että enkelit ovat usein ilmaantuneet ihmisten elämään silloin, kun heillä on ollut jotenkin vaikeaa, pimeää.

Voisi sanoa, että vaikeat paikat ja umpikujalta näyttävät tilanteet ovat enkeleiden erityisalaa, heille tuttuja.

Enkelit vastustavat toivottomaksi ja kyyniseksi tulemista. Ne tuovat Jumalan sanansaattajina sitä viestiä, että hyvä voittaa lopulta. Että ei kannata lakata rakastamasta ja toivomasta. Että Jumala edelleen pitää huolen.

Lokakuun alussa vietämme kirkossa mikkelinpäivää. Tuota päivää on aluksi vietetty ylienkeli Mikaelin muistoksi. Ilmestyskirjassa kerrotaan, miten ylienkeli Mikael taisteli pahaa vastaan.

Myöhemmin mikkelinpäivästä tuli kaikkien enkelien päivä, jolloin tutkistellaan enkelien merkitystä ja tehtäviä. Usein mikkelinpäivänä vietetään myös seurakunnissa perhemessuja, sillä Jeesus erityisesti puhui siitä, miten lapsilla on oma suojelusenkeli.

Monessa lapsiperheessä enkeli on turva, joka tulee mieleen iltarukouksen hetkellä. Iltarukous on monelle suomalaiselle merkittävin tapa harjoittaa omaa hengellisyyttään. Millainen on sinun iltarukouksesi? Kuka sen sinulle opetti? Mitä se sinulle merkitsee?

Rakas Jeesus, siunaa meitä, anna meille enkeleitä. Siivillänsä meitä peitä, älä meitä koskaan heitä. Aamen.

Maarit Kihlström

Heinolan seurakunta

Hetkinen-palstalla Heinolan seurakunnan työntekijät pohtivat uskon asioita.
Kuva: Tuija Hyttinen/Kirkon kuvapankki
Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena