Hautajaiset

Läheisen ihmisen kuolema pysäyttää aiheuttaen aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön järjestelyjä ja aloitettava hautajaisjärjestelyt.

Hautauksen käytännön asioissa auttaa ja neuvoo seurakunnan kirkkoherranvirasto. Siellä sovitaan siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittava pappi ja varataan hautapaikka sekä mahdollinen muistotilaisuuspaikka. Kirkkoherranvirastosta voi kysyä myös ohjetta vainajan tuhkan sirottelemisesta mm. vesistöön, Heinolassa Kymeen.

Jos vainaja haudataan muualle kuin kotikuntansa hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa.

Hautaustoimistojen kanssa sovitaan arkun tai uurnan hankkimisesta, samoin vainajan kuljetuksesta. Lääkärin antama lupa hautaamiseen toimitetaan kirkkoherranvirastoon ennen siunauspäivää mutta hautausjärjestelyt voidaan aloittaa, vaikka lupa hautaamiseen viivästyisi.

Heinolassa hautaan siunaaminen toimitetaan Heinolan hautausmaalla Heinolan siunauskappelissa (n.80 henk.), Uudella hautausmaalla Kirkonkylän siunauskappelissa (n.70 henk.) tai Vanhalla hautausmaalla Heinolan pitäjänkirkossa. Kappelien ja kirkkojen käyttö siunaustilaisuuksiin on kirkkoon kuuluvalle maksutonta. Seurakunnalta on mahdollista lainata maksutta arkkualba eli arkkuvaate, jonka lainaamisesta sovitaan hautausjärjestelyjen yhteydessä.

Pappi toimittaa kirkon jäsenen hautaan siunaamisen. Myös kirkkoon kuulumaton voidaan siunata, jos omaiset sitä pyytävät ja pappi toteaa, että kirkolliseen hautaan siunaamiseen ei ole estettä. Siunausta ei toimiteta, jos vainaja on eläessään ilmaissut, ettei hän halua kristillistä hautaan siunaamista.

Heinolan seurakunnassa hautaan siunaaminen toimitetaan yleensä perjantaisin tai lauantaisin, mutta muinakin arkipäivinä se on mahdollista.

Sivun oikeasta reunasta löydät linkkejä valtakunnallisiin kirkon ohjeisiin. Varmistathan kuitenkin aina kirkkoherranvirastosta, (03) 859 2510, Heinolan seurakunnan omat ohjeet hautajaisiin liittyvissä asioissa.

Hautaushinnasto
Lisätietoja hautajaisjärjestelyistä: