Hautajaiset

Läheisen ihmisen kuolema pysäyttää aiheuttaen aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön järjestelyjä ja aloitettava hautajaisjärjestelyt.

Hautajaisopas. Heinolan seurakunnassa on tehty avuksi hautajaisjärjestelyihin opas, joka on valmistunut vuonna 2021. Toivomme, että saat oppaasta vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Tutustu tästä Kun suru kohtaa - opas hautajaisten järjestämiseen.

Hautauksen käytännön asioissa auttaa ja neuvoo seurakunnan kirkkoherranvirasto p. 03 859 2510. Siellä sovitaan siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittava pappi ja varataan hautapaikka sekä mahdollinen muistotilaisuuspaikka. Kirkkoherranvirastosta voi kysyä myös ohjetta vainajan tuhkan sirottelemisesta mm. vesistöön, Heinolassa Kymeen.

Jos vainaja haudataan muualle kuin kotikuntansa hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa.

Hautaustoimistojen kanssa sovitaan arkun tai uurnan hankkimisesta, samoin vainajan kuljetuksesta. Lääkärin antama lupa hautaamiseen toimitetaan kirkkoherranvirastoon ennen siunauspäivää mutta hautausjärjestelyt voidaan aloittaa, vaikka lupa hautaamiseen viivästyisi.

Heinolassa hautaan siunaaminen toimitetaan Heinolan hautausmaalla Heinolan siunauskappelissa (n. 80 hlö), Uudella hautausmaalla Kirkonkylän siunauskappelissa (n. 70 hlöä) tai Vanhalla hautausmaalla Heinolan pitäjänkirkossa. Kappelien ja kirkkojen käyttö siunaustilaisuuksiin on kirkkoon kuuluvalle maksutonta. Seurakunnalta on mahdollista lainata maksutta arkkualba eli arkkuvaate, jonka lainaamisesta sovitaan hautausjärjestelyjen yhteydessä.

Pappi toimittaa kirkon jäsenen hautaan siunaamisen. Myös kirkkoon kuulumaton voidaan siunata, jos omaiset sitä pyytävät ja pappi toteaa, että kirkolliseen hautaan siunaamiseen ei ole estettä. Siunausta ei toimiteta, jos vainaja on eläessään ilmaissut, ettei hän halua kristillistä hautaan siunaamista.

Heinolan seurakunnassa hautaan siunaaminen toimitetaan yleensä perjantaisin tai lauantaisin, mutta muinakin arkipäivinä se on mahdollista.

 

Sivun oikeasta reunasta löydät linkkejä valtakunnallisiin kirkon ohjeisiin. Varmistathan kuitenkin aina kirkkoherranvirastosta, (03) 859 2510, Heinolan seurakunnan omat ohjeet hautajaisiin liittyvissä asioissa.

HautaushinnastoLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Lisätietoja hautajaisjärjestelyistä

Siunaus- ja muistotilaisuuteen sopivia lauluja 

Hyvää matkaa, säv. Petri Laaksonen, san. M. Bäckman
Kahden maan kansalainen, säv. J. Löytty, san. K. Pispa
Kristallivirta, säv. ukrainal. sävelmä, suom. san. H. Kaikkonen
Mun kanteleeni kauniimmin, säv. K. Haapasalo, san. K.I. Nordlund
Niin kaunis on maa, säv. K. Rydman, san. K. Rydman
Niin kuin muuttolintusen tie, säv. I. Hannikainen, san. H. Haahti
Oi, muistatko vielä sen virren, säv. O. Merikanto, san. E. Leino, J. Railio
Olen kuullut, on kaupunki tuolla, säv. A. Gurilyov, suom. san. V. Kunnas
Ota hänet vastaan, säv. P. Laaksonen, san. A.-M. Kaskinen
Pidä minusta kiinni, säv. J. Löytty, san. A.-M. Kaskinen
Rakkahin Jeesus, säv. J.S. Bach, suom. san. I. Koskimies
Suojelusenkeli (Maan korvessa), säv. P.J. Hannikainen, san. I. Hellén
Tahtoisin toivoa sinulle, säv. P. Laaksonen, san. A.-M. Kaskinen
Tule, Jeesus, ja siunaa lastas, säv. Y. Karanko, san. V. Rantanen
Täällä Pohjantähden alla, säv. P. Laaksonen, san. T. Mali
Täällä Pohjantähden alla, säv. suom. kansansäv., san. J.F. Granlund
Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta, säv. ruotsal. kansansävelmä, suom. san. P. Ylitalo
Valon hymni, säv. P. Laaksonen, san. A.-M. Kaskinen
                            
Monet virsikirjan virret                            

             

Vainajan viimeinen leposija
Pappi hautajaisissa
Kuva: Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus