Yhteisvastuu

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Keräyksen tuotto jakautuu:

60 % Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun
20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässäoleville Suomessa
20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön

Lahjoita Yhteisvastuukeräykseen!

Yhteisvastuukeräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev.lut.seurakunnat ja tuhannet vapaaehtoiset ympäri Suomen. Keräys järjestetään helmi-huhtikuussa, mutta keräyslupa on voimassa ympäri vuoden.

Yhteisvastuukuva_2021_jossa_kuva_vanhuksesta_kädet_kasvoilla_ja_alareunassa_ugandalaisesta_naisesta.

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon

Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti ja vuoden 2021 keräyksen esimiehenä piispa Matti Repo.

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä. Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Apua ikäihmisille seurakunnan diakoniatyön kautta

Seurakuntien keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella. Heinolassa tämän vuoden tuotto ohjataan vähävaraisille ikäihmisill apteekkien lahjakortteihin ja  digitaitojen kohentamiseen. Diakoniarahaston avustukset haetaan myös paikallisseurakunnan kautta.

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä

Yhteisvastuukeräys näkee tärkeäksi tukea avun tarpeessa olevia niin Suomessa kuin maailmalla. Tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä. Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Yhteisvastuu-vetoomus Yle TV1:ssä su 7.2.2021 klo 12.00 ja klo 20.24. Lisäksi ma 8.2. klo 18.58 ja ke 10.2. klo 20.28 Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-3287936

Lahjoitukset

Lahjoituksen voi tehdä ympäri vuoden keräystileille. Jos haluat, että lahjoittamasi summa käytetään heinolalaisten auttamiseen voit tehdä lahjoituksen MobilePay numeroon 58871 tai Yhteisvastuun Lahjoita-sivulla käyttämällä viitenumeroa 304081. Lahjoittaa voi myös klikkaamalla etusivulla olevaa lahjoitusbanneria.

Haluatko auttaa keräyksessä toimimalla vapaaehtoistehtävässä?

Mikäli tahdot auttaa Yhteisvastuukeräyksessä, ilmoittaudu vapaaehtoistyöntekijän ilmoittautumislomakkeella. Yhteisvastuun vapaaehtoistyöntekijänä voit palvella lista- tai lipaskerääjänä, esitteiden jakajana, leipojana,YV- tapahtumissa ja muissa tärkeissä tehtävissä. Koronatilanteen vuoksi kerääminen ei toistaiseksi ole mahdollista.

Yhteisvastuukeräyksestä ja vapaaehtoistehtävistä voi kysyä diakoniatyöntekijä Ritva Saarela p. 044 0593413 tai ritva.saarela (at) evl.fi. Yhteisvastuukeräyksen Heinolan keräyspäällikkönä toimii Hanna Hämäläinen 044 359 7216 myös häneltä voi kysyä Yhteisvastuukeräyksestä.

Arjen esimerkkejä Heinolasta Kämmenen ruokajakelusta 4.2.2021

Minun eläkkeeni on pieni ja vuokra on iso. Käyn täällä ruokakassien jakelussa säännöllisesti. Myös puolisoni on mukana. Viemme ruokakassin myös naapurin mummolle, joka ei kykene tulemaan tänne. Teemme hänen kanssaan yhdessä ruokaa näistä aineksista.

Nainen 80-vuotta

***

Olen käynyt täällä Kämmenen ruokakassi jonossa noin vuoden ajan. Asun vaimoni kanssa ja autamme yksinhuoltaja tytärtämme. Minulla on pieni eläke. Tämä ruokajakelu auttaa paljon. Pidän mielen virkeänä kuntoilemalla ja hoitamalla kanoja.

Mies 82-vuotta

***

En ole käynyt kouluja ja olen ollut pienituloisessa työssä. Olin myös pitkään kotona lasten kanssa ja siksi eläkkeeni on pieni. Aikuiset lapseni asuvat etelässä. Asun yksin vuokralla ja minulla on velkaa. Tämä ruokajakelu on minulle tärkeä. Aamulla oli kova pakkanen, mutta kun katsoin jääkaappiin, lähdin kuitenkin. Kun saan täältä ruokaa, voin ostaa kaupasta hedelmiäkin ja juustoa. Autan myös ystävääni, jolla on muistisairaus.

Nainen 76-vuotta

***

Olen paluumuuttaja ja elän vaimoni kanssa minimieläkkeellä. Olemme asuneet täällä kahdeksan vuotta. Tulin pyörällä hakemaan ruokakassin ja tämä auttaa meitä paljon.

Mies 71-vuotta