Yhteisvastuu

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Keräyksen tuotto jakautuu:

60 % Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun
20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässäoleville Suomessa
20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön

Yhteisvastuukeräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev.lut.seurakunnat ja tuhannet vapaaehtoiset ympäri Suomen. Keräys järjestetään helmi-huhtikuussa, mutta keräyslupa on voimassa ympäri vuoden. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. Keräyksen esimies vuonna 2020 on arkkipiispa Tapio Luoma.

Yhteisvastuun 2020 mainos- Sinä riität
Sinä riität- mainos

Vuoden 2020 tuotto

Heinolan yv-tuotto oli 8 835,27 €. Pandemian vaikutus tuottoon oli ilmeinen.

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon

18.06.2020

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata ja sen taustalla on monenlaisia syitä. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia.

Yhteisvastuukeräyksen kotimaisina valtakunnallisina kumppaneina ovat Kirkon diakoniarahasto sekä Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkko. Diakoniarahasto kohdentaa Yhteisvastuuvarat kokonaisvaltaiseen avustustoimintaan yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa. Heikoimmassa asemassa olevia ikäihmisiä autetaan taloudellisen ahdingon korjaamisessa ja elämänlaadun kohentamisessa. Seurakuntaopisto kokoaa valtakunnallisen kansanopistoverkoston, joka tulee toteuttamaan ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan koulutuksia sekä digitaitojen valmennusta vuodesta 2022 alkaen.

Keräävän seurakunnan toivotaan käyttävän oman tuotto-osuutensa paikallisten tarpeiden mukaisesti ikäihmisten ahdingon helpottamiseen. Kirkkohallituksen täysistunto kannustaa seurakuntia laaja-alaiseen yhteistyöhön:

”Seurakuntien näkökulmasta teemaan voi löytyä useampia paikalliseen yhteistyöhön kannustavia teemoja. Yhteisvastuukeräys voi luoda seurakunnille mahdollisuuden yhteiseen työhön eri paikkakuntien ihmisten hyväksi. Keräys tukee seurakuntien verkostoitumista kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.”

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista monialaisesti Yhteisvastuun kansainvälisen kumppanin, Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston, työllä. Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa tulee olemaan Uganda.

Vuoden 2021 keräys alkaa 7.2.2021. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti ja vuoden 2021 keräyksen esimiehenä Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

(https://www.yhteisvastuu.fi/ajankohtaista/#post-8023)

Lahjoitukset

Lahjoituksen voi tehdä ympäri vuoden keräystileille ja lahjoituspuhelimeen sekä Yhteisvastuun Lahjoita-sivulla. Käyttämällä viitenumeroa rahat kohdistuvat seurakuntien tulokseen. Heinolan seurakunnan viitenumero on 304081.

Lahjoittaa voi myös suoraan pankkiin.

Haluatko auttaa keräyksessä toimimalla vapaaehtoistehtävässä?

Mikäli tahdot auttaa Yhteisvastuukeräyksessä, ilmoittaudu vapaaehtoistyöntekijän ilmoittautumislomakkeella. Yhteisvastuun vapaaehtoistyöntekijänä voit palvella lista- tai lipaskerääjänä, esitteiden jakajana, leipojana, talvitapahtumassa ja muissa tärkeissä tehtävissä. Voit ilmoittautua yhteisvastuukerääjäksi myös osoitteessa vapaaehtoistyo.fi/heinola

Lisätietoa

• Yhteisvastuukeräyksestä ja vapaaehtoistehtävistä voi kysyä diakoniatyöntekijä Ritva Saarela p. 044 0593413 tai ritva.saarela (at) evl.fi. Yhteisvastuukeräyksen Heinolan keräyspäällikkönä toimii Hanna Hämäläinen 044 359 7216