Hetkinen

Heinolan seurakunnan työntekijöiden pohdintaa uskosta ja siihen liittyvistä asioista, kuten juhlapyhistä.

JUHANNUSTAIKOJA

Juhannukseen on liittynyt paljon taikoja ja uskomuksia. Kansanperinteen mukaisia taikoja tehtiin lähinnä naimaonnea ja tulevaisuutta varten. Monet taiat ennustavat erityisesti aviomiehen laatua, toisilla pyrittiin parantamaan naimaonnea. Naimisiinmenoon ja lempeen liittyvät taiat kuuluivat juhannukseen, sillä sitä on ajateltu muun muassa hedelmällisyyden juhlana. Nykyisin kuitenkin juhannustaiat ovat vähentyneet, mutta vieläkin saatetaan kerätä kukkia tyynyn alle.

Tuomaspappi Pirjo Kantala kirjoittaa rukousten kirjassa keräävänsä juhannuksena yhdeksän kukkaa. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole uneksia elämänkumppanista tai rakkaudesta. Kukkia kerätessään Kantala ajattelee yhdeksää Hengen hedelmää. “Hengen hedelmiä taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä" Gal 5:22-24.

Pyhän Hengen hedelmät ovat seurausta Pyhän Hengen läsnäolosta kristityn elämässä. Raamatun mukaan  jokainen vastaanottaa Pyhän Hengen Jeesukseen Kristukseen uskomisen hetkellä. Yksi tärkeimmistä syistä Pyhän Hengen tuloon kristityn elämään on muuttaa hänen elämänsä. Pyhä Henki muokkaa meitä Kristuksen kaltaiseksi. Hengen hedelmät kypsyvät ihmisissä vähitellen, ihminen ei välttämättä itse huomaa niiden kypsymistä kuin vasta pitkän ajan kuluttua. Hengen hedelmien kasvua ruokitaan hoitamalla omaa uskonelämää.

Kantala sanoo, että voimme pyytää itsellemme hyviä ominaisuuksia ja kiinnittää huomiota, siihen miten ne näkyvät ja toteutuvat omassa elämässä. Kiitollisuusharjoituksen voi esimerkiksi aloittaa keräämällä kimpun kukkia kiitokseksi elämästä, kaikesta hyvästä, mitä on elämässään saanut vastaanottaa tai vaikka vain kiitokseksi tästä keskikesän hetkestä.

Mistä olet tänään kiitollinen? Minä olen kiitollinen kauniista kesästä, läheisistäni, upeasta kesätyöpaikasta ja että saan olla lähellä Jumalaa ja tuntea hänen siunauksensa.

Siunattua keskikesän ja Johannes Kastajan juhlaa!

Kirjoittaja on Heinolan seurakunnan kesäteologi Sanni Kuittinen

Heinolan kirkko

Hengellinen pohdiskelu

Rukouksesta, jumalanpalveluksesta, hartauksista

Hengellistä pohdiskelua voi tehdä monella tavalla. Yhtä jumalanpalvelus ja virret rauhoittavat, toinen kokee pyhän kosketuksen luonnossa.

Rukous on sydämen puhetta Jumalalle. Rukoilla voi yksin tai yhdessä, kotona tai seurakunnan kanssa. Seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus antaa mahdollisuuden pysähtyä ja hengähtää arjen kiireiden keskellä.