Hautojen hoito

Yksittäisen haudan hoidosta vastaa hautaa hallinnoiva suku. Suvun edustaja voi tehdä hoitosopimuksen seurakunnan kanssa.

Hoitovaihtoehdot liitetietona ja sekä kerrottuna alempana. 

 

 

 

Haudanhoidon kymmenen kultaista ohjetta

1. Suosimme perennoja kesäkukkien sijaan.
2. Emme käytä runsaasti leviäviä kasveja.
3. Emme istuta puuvartisia kasveja haudoille.
4. Vältämme tekokukkia.
5. Harkitsemme kanervien ja havujen käyttöä.
6. Suosimme hautalyhtyjä kertakäyttökynttilöiden sijaan.
7. Korjaamme lyhdyt pois kesäksi.
8. Emme käytä lasipurkkeja kukkamaljakkoina vaan suosimme nimikoituja kukkasuppiloita.
9. Emme säilytä mitään hautamuistomerkin takana.
10. Lajittelemme jätteemme!

Kiitos!

Hautakukkia haudalle

HAUTOJEN HOITOVAIHTOEHDOT ALK. 2022 
Kirkkoneuvosto on vahvistanut hoitohinnaston 15.2.2022 


1. KESÄHOITO (vain hoito, ei sisällä kesäkukkia) 

 •  Arkkuhauta 89,00 €, yksi hautapaikka,  10,00 € lisää jokaisesta rinnakkaisesta lisähautapaikasta 
 •  Uurnahauta 49,00 € 

Seurakunta laatii kesähoitotarjouksen asiakkaalle. Hyväksyessään tarjouksen, tarjous muuntuu haudan kesähoitosopimukseksi, joka sisältää yhden kesäkauden hoidon, äitienpäivän jälkeisestä maanantaista syyskuun loppuun. Hoitomaksu suoritetaan hyvissä ajoin ennen hoitokauden alkua, viimeistään 30. huhtikuuta mennessä. Kesähoitotarjous lähetetään myös seuraavana keväänä, jos hoitomaksu on suoritettu edelliseltä kaudelta.  
 
Kesähoitosopimus ei sisällä kesäkukkia, kanervia eikä syyshavutusta. Kesähoitosopimukseen voi tilata kesäkukat seurakunnan kautta. Kesäkukkavalikoima ja hinnat löytyvät erillisestä hinnastosta.


2. PERENNAHOITO ELI MONIVUOTISTEN KASVIEN HOITO (vain hoito, ei sisällä perennoja) 

 •  Arkkuhauta 59,00 € 
 •  Uurnahauta 29,50 € 

Seurakunta laatii perennahoitotarjouksen asiakkaalle. Hyväksyessään tarjouksen, tarjous muuntuu perennahoitosopimukseksi, joka sisältää yhden kesäkauden monivuotisten kasvien hoidon, äitienpäivän jälkeisestä maanantaista syyskuun loppuun. Perennahoito sisältää tarvittaessa myös syyslannoituksen. 
Monivuotisten ruohovartisten kasvien hoito eroaa kesäkukkien hoidosta: 

 •  Kasvivaihdot vähäisempiä, koska monivuotiset ovat kestävämpiä ja pitkäikäisempiä. 
 •  Hoito, kastelu, lannoittaminen ja kasviensuojelutarve on vähäisempää, jolloin maaperä ei rasitu ja ympäristö hyötyy. 
 •  Monivuotiset eivät kuki koko kesää, koristearvo myös lehdistössä. 

Perennahoitosopimus ei sisällä perennoja. Perennahoitosopimukseen voi tilata monivuotiset seurakunnan kautta. Kasvivalinnan tekee seurakunta, perustuen kasvuolosuhteisiin, kuten valoisuuteen. Perennojen hinta löytyy erillisestä hinnastosta. Perennahoitosopimus ei salli omaisten haudalle istuttamia kesäkukkia. Monivuotisille taimille tulee antaa kasvurauha. Haudalle sallitaan maljakko- eli leikkokukat muovisuppilossa. 


3. HOITOSIJOITUS: KESÄHOITOON TAI PERENNAHOITOON 

 •  Sijoitettava summa vähintään 850,00 €/arkku- tai uurnahauta 

Sijoitetulla summalla voi valita kesähoidon kesäkukkien kanssa tai ilman tai perennahoidon perennojen kanssa tai ilman. 
 
Seurakunta laatii haudan hoitosijoitussopimuksen, jossa asiakas sijoittaa hautainhoitorahastoon, vähintään 850 €. Pääoma ja korko käytetään vuosittain yhden kesäkauden hoitoon ja haudan kesäkukkiin/monivuotisiin, jos kasvit on tilattu seurakunnan kautta. Rahastoa seurakunta veloittaa senhetkisen kesähoito-/perennahoitohinnan mukaan vuosittain viimeistään 30. huhtikuuta. Hoitosijoitussopimus on voimassa niin kauan kuin sijoitettu summa korkoineen riittää, huomioiden haudan hallinta-aika. Seurakunta postittaa asiakkaalle pääoman päättyessä kirjeen. 


4. HAUDAN SIIMAUS tai TRIMMERÖINTI

 •  Hauta 30,00 € 

Seurakunta laatii siimaushoitotarjouksen, jossa seurakunta tarjoaa asiakkaalle yhden kesäkauden, kesä-syyskuun väliselle ajanjaksolle, siimausta nurmipintaiselle haudalle ilman kasvualustaa. Hyväksyessään tarjouksen, tarjous muuntuu haudan siimaushoitosopimukseksi. 
Sopimus sisältää haudan kasvualustan nurmettamisen ja hautamuistomerkin sivu- ja etualojen siimaukset. Hoitomaksu suoritetaan hyvissä ajoin ennen hoitokauden alkua, viimeistään 30. huhtikuuta mennessä. Siimaushoitotarjous lähetetään myös seuraavana keväänä, jos maksu on suoritettu edelliseltä kaudelta. Sopimus sallii vain maljakko- eli leikkokukat muovisuppilossa.


 
MITÄ KESÄ- TAI PERENNAHOITO SISÄLTÄÄ: 
Hoitokausi alkaa äitienpäivän jälkeisestä maanantaista, päättyen syyskuun loppuun. 

Keväällä hauta siistitään ja kasvualusta kunnostetaan: maan muokkaus, mullan lisäys tai vaihto, kestolannoitus ja kalkitus. Esimerkiksi yhden kukkaryhmän istutusalueen koko on 50 x 40 cm. 

Kesällä seurakunnalta tilatut kesäkukkien/monivuotisten istutus aloitetaan 10.6 jälkeen, päättyen juhannukseen. Jos haudalle on istutettu kevätkukat, toimitaan seuraavasti: 

 • Äitienpäiväruusut nostetaan ylös ja ruukutetaan, hoidetaan juhannukseen saakka, jonka jälkeen ne poistetaan. Toiveena olisi, että ruusut istutettaisiin esimerkiksi kotipihalle, jossa kukinta jatkuu koko kesän. 
 • Krysanteemit poistetaan lyhytikäisyyden vuoksi. 
 • Orvokit, jos mahtuvat samaan istutusryhmään, hoidetaan kesäkukkien tavoin, mutta huomioiden niiden kestävyys - viileän sään suosijana, orvokit venähtävät lämpimässä säässä. 

Haudan kesäkukat/monivuotiset hoidetaan: kastelu, kuihtuneiden kukkien poisto, kukkapesän rikkaruohojen poisto. Jos perennahoidon monivuotisten kasvien lisäksi kasvualustaan on istutettu kesäkukkia, kesäkukat nostetaan ylös ja ruukutetaan. Toiveena olisi, että omaiset poistaisivat ruukutetut kesäkukat, muutoin seurakunta poistaa ne juhannuksen jälkeen. 
Nurmipintaisen haudan kunnossapito: pienet paikkuukylvöt, nurmen siimaus/trimmeröinti hautamuistomerkin sivuilta ja edestä. 
Hiekkapintaisen haudan kunnossapito: roskien ja rikkaruohojen poisto, vähäiset hiekan lisäykset.
Syyskuun lopussa kesäkukat ja hoitotikut poistetaan, hautapaikka siistitään ja multaa mahdollisesti lisätään. Monivuotiset tarvittaessa syyslannoitetaan.


Hoitosopimuksia laatii: 
Toimistosihteeri Tarja Poteri p. 044 059 3421, tarja.poteri@evl.fi ja seurakuntapuutarhuri Kati Metso p. 050 595 8896, kati.metso@evl.fi

Seurakuntapuutarhuri Kati Metso opastaa kukkien valinnassa ym. muissa haudanhoidon käytännön asioissa.

Uusia hoitosopimuksia tehdään toukokuun loppuun asti (hoito maksettu toukokuun loppuun mennessä). 

 

KESÄKUKKA- JA PERENNAHINNASTO ALK. 2022 

Kesäkukat

13 cm ruukku, 4,00 € /kpl
Kyynelverenpisara 
Verenpisara 
Begonia ”Bronze rose” - vaal.pun. 
Begonia ”White” – valkoinen 
Uudenquineanliisa – lila/oranssi 

10 cm ruukku, 1,30 €/kpl
Kesäbegonia - pun./valk./pinkki - ns. annansilmä 
Ryhmäsamettikukka 
Hopealehti 
 
Perennat 6,00 € / kpl 

Monivuotisia, ruohovartisia ja talvehtivia kasveja. Koristearvo myös lehdistössä ja muotokielessä. Seurakuntapuutarhuri valitsee muutamasta vaihtoehdosta perennat haudalle, huomioiden kasvuolosuhteet (esim. valoisuus) ja  hautamuistomerkit.

Huom! Hinnat sisältävät alv:n 24 % 
Kirkkoneuvosto vahvistanut hinnaston 20.2.2018

Ota yhteyttä

Seurakuntapuutarhuri
Hautauspalvelut
Käyntiosoite Temppelikatu 1 / postiosoite Virtakatu 4
18100 Heinola
Toimistosihteeri taloustoimisto
Hallinto- ja talouspalvelut
Haudanhoito (kesähoito ja hoitosijoitussopimukset), palkka-asiat
Virtakatu 4
18100 Heinola