Ympäristöasiat

Heinolan seurakunta on sitoutunut kantamaan oman vastuun luomakunnasta. Noudattamalla kirkon ympäristöjärjestelmää, huomioimme toimintamme ympäristövaikutukset ja minimoimme ympäristöhaitat sekä kehitämme toimintaa ympäristön kannalta jatkuvasti paremmaksi. 

Kolmannen kerran myönnetty kirkon ympäristödiplomi

Kirkkohallitus myönsi 17.12.2020 kirkon ympäristödiplomin Heinolan seurakunnalle kaudelle 2020-2024.

Kirkkohallitus on myöntänyt aiemmin Heinolan seurakunnalle kirkon ympäristödiplomin vuosina 2010 ja 2014. Viimeisin diplomikausi päättyi vuoteen 2018 (diplomikausi 2014-2018), jonka johdosta kirkkoneuvosto päätti 12.11.2019 hakea kirkon ympäristödiplomia kolmatta kertaa. Seurakunta laati ympäristökatselmusraportin ja ympäristöohjelman vuosille 2020-2025, ympäristöalan opiskelijan Maria Laurilan ja ympäristötyöryhmän voimin. Seurakunnan ympäristöjärjestelmän ulkoinen auditointi pidettiin Kirkon ympäristödiplomikäsikirjan 2012 mukaisesti 29.9.2020, jonka jälkeen Mikkelin hiippakunnan kapituli käsitteli hakemuksen. Erityispiirteiksi kirkkohallitus esitti pöytäkirjassa, että Heinolan seurakunta on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuonna 2030. Ympäristötyöryhmän puheenjohtajan Eira Rosbergin laskelmat osoittavat, että tavoite on realistinen. Tätä tukee seurakunnan laatima kiinteistöstrategia 2020-2028.

Ympäristödiplomiin sisältyy Kirkon ilmasto-ohjelma Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus. Ympäristöohjelmalla sidotaan ympäristöasiat osaksi seurakunnan normaalia hallintoa ja toimintaa. Ympäristöohjelman keskeisin tavoite on ohjata seurakuntalaisia ympäristövastuulliseen ajatteluun ja toimintaan. 

Seurakunnan ympäristöteot noudattavat muun muassa ekotapahtumien vuosikelloa.

Kuvia Heinolan seurakunnan tekemistä ympäristöteoista löytyy täältä.

Lue lisää ympäristötyöstämme:

Ympäristötyöryhmä

Seurakunta on perustanut työntekijöistä ja luottamushenkilöistä koostuvan ympäristötyöryhmän, joka suunnittelee, ohjaa ja valvoo seurakunnan ympäristöasioita. Lisäksi työryhmä laatii ja ylläpitää ympäristöohjelmaa sekä järjestää ympäristökoulutusta. 

Ympäristötyöryhmä koostuu kahdeksasta jäsenestä toimikaudella 2023-2024:

Satu Kauhajärvi, puheenjohtaja
Ville Knuuttila
Janne Hatakka
Mirja Stenroos
Kari Laaksonen
Lena Nikkilä
Sanna Mörsky
Kati Metso, ympäristövastaava

Henkilöitä jonossa kävelemässä metsäpolulla
Työyhteisö ja ympäristötyöryhmä, yhteensä 28 hlöä, teki retken Mäyrälammen luonnonsuojelualueelle 23.9.2021

Hautakynttilä, josta ei synny jätettä

Pyhäinpäivänä ja joulun aikaan muistelemme edesmenneitä läheisiämme, tuomalla hautakynttilän haudalle. Yksikin kynttilä valaisee haudan, joka kertoo siitä, että läheistä ihmistä on muistettu. Kaupan ja markettien hyllyiltä löytyy esimerkiksi muovikuoreton lyhtykynttilä, joka palaa useamman tunnin, ja jonka voi viedä esimerkiksi haudan irralliseen lyhtyyn. Siten ei synny jätettä, kun lyhtykynttilä palaa suojaisessa lyhdyssä loppuun.

Luonnonmukainen hautakynttilä syntyy myös pakastaessa itse esimerkiksi jogurttiämpärillisen vettä, jonka kapeaan pohjaosaan saa naputeltua muovikuorettomalle kynttilälle tilan, kun astiaa on jäädytetty noin viisi tuntia. Laita astia uudelleen pakkaseen, että saat jäisestä lyhdystä kestävämmän. Näin saadaan läpinäkyvä suoja palavalle kynttilälle, eikä taaskaan synny jätettä, kun jäinen lyhty sulaa ajastaan. Pakkaskeleillä jäinen lyhty kestää haudalla pitkään.

Kun muistat, muista myös luomakuntaa!

Reilun kaupan seurakunta

Heinolan seurakunnalle on myönnetty Reilun kaupan seurakunta -arvonimi vuonna 2011. Seurakunta on sitoutunut tukemaan kehitysmaiden perhetuottajien ja työntekijöiden työ- ja elinoloja, käyttämällä toiminnassa esimerkiksi Reilun kaupan kahvia, teetä ja sokeria.

Lue lisää Reilun kaupan periaatteista ja toiminnasta Reilun kaupan sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Ota yhteyttä

Seurakuntapuutarhuri
Hautauspalvelut
Käyntiosoite Temppelikatu 1 / postiosoite Virtakatu 4
18100 Heinola