Ympäristöasiat

Heinolan seurakunta on sitoutunut kantamaan oman vastuun luomakunnasta. Noudattamalla kirkon ympäristöjärjestelmää, huomioimme toimintamme ympäristövaikutukset ja minimoimme ympäristöhaitat sekä kehitämme toimintaa ympäristön kannalta jatkuvasti paremmaksi. 

Kolmannen kerran myönnetty kirkon ympäristödiplomi

Kirkkohallitus on myöntänyt Heinolan seurakunnalle vuosina 2010 ja 2014 kirkon ympäristödiplomin. Viimeisin diplomikausi päättyi vuoteen 2018 (diplomikausi 2014-2018), jonka johdosta kirkkoneuvosto päätti 12.11.2019 hakea kirkon ympäristödiplomia kolmatta kertaa. Seurakunta laati ympäristökatselmusraportin ja ympäristöohjelman vuosille 2020-2025, ympäristöalan opiskelijan Maria Laurilan ja ympäristötyöryhmän voimin. Seurakunnan ympäristöjärjestelmän ulkoinen auditointi pidettiin Kirkon ympäristödiplomikäsikirjan 2012 mukaisesti 29.9.2020, jonka jälkeen Mikkelin hiippakunnan kapituli käsitteli hakemuksen. Kirkkohallitus myönsi kirkon ympäristödiplomin 17.12.2020 kaudelle 2020-2024. Erityispiirteiksi kirkkohallitus esitti pöytäkirjassa, että Heinolan seurakunta on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuonna 2030. Ympäristötyöryhmän puheenjohtajan Eira Rosbergin laskelmat osoittavat, että tavoite on realistinen. Tätä tukee seurakunnan laatima kiinteistöstrategia 2020-2028.

Ympäristödiplomiin sisältyy Kirkon ilmasto-ohjelma Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus. Ympäristöohjelmalla sidotaan ympäristöasiat osaksi seurakunnan normaalia hallintoa ja toimintaa. Ympäristöohjelman keskeisin tavoite on ohjata seurakuntalaisia ympäristövastuulliseen ajatteluun ja toimintaan. 

Seurakunnan ympäristöteot noudattavat muun muassa ekotapahtumien vuosikelloa.

Katso kuvia Heinolan seurakunnan tekemistä ympäristöteoista kuten osallistumisesta Earth Hour -kampanjaan https://www.earthhour.fi/tapahtumat/toivon-tunti-ja-kynttilan-sytytys/

 

Kirkon Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus -ilmasto-ohjelmaan >>

 

YouTube-video

Ympäristötyöryhmä

Seurakunta on perustanut työntekijöistä ja luottamushenkilöistä koostuvan ympäristötyöryhmän, joka suunnittelee, ohjaa ja valvoo seurakunnan ympäristöasioita. Lisäksi työryhmä laatii ja ylläpitää ympäristöohjelmaa sekä järjestää ympäristökoulutusta. 

Ympäristötyöryhmä koostuu kymmenestä jäsenestä toimikaudella 2019-2020:

Eira Rosberg-Airaksinen, puheenjohtaja

Tiina Bragge

Satu Kauhajärvi

Ritva Mertanen

Ville Malm

Ilpo Haggrén

Heli Heikkilä

Sanna Mörsky

Mirja Stenroos

Kati Metso, ympäristövastaava

 

YouTube-video

Vietämme ympäristöviikkoa 14.-20.9.2020

Heinolan seurakunta viettää Lahden seudun ympäristöviikkoa, jossa teemana on Vaatteet - Vaate on valinta. Samaan aikaan vietetään myös Liikkujan viikkoa. 

 

 

 

Lahden seudun ympäristöviikon facebookin tapahtumista löydät myös luontojumalanpalveluksen