Häät

Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Se on samalla pyhä toimitus ja oikeudellinen tapahtuma. Vihkiminen toimitetaan usein kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Kirkon ja hääpaikan varauksissa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, varsinkin jos suunnittelee häitä kesäaikaan.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen voidaan järjestää myös yksinkertaisesti, jolloin paikalla on vihkiparin lisäksi pappi ja kaksi todistajaa. 

Heinolan seurakunnan kirkoissa ei voi vihkimisen yhteydessä heittää riisiä, paperisilppua eikä kukkien terälehtiä.

Avioliiton siunaaminen

Siviiliviranomaisen edessä tai muualla kuin Suomessa solmittu avioliitto voidaan siunata kirkollisesti. Avioliiton siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla. Avioliiton siunaamista voi pyytää myös silloin, jos vain toinen avioparista kuuluu kirkkoon. 

Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa.

Avioliiton esteiden tutkinta

Kirkolliseen avioliittoon vihkimisen esteiden tutkinta tehdään morsiamen tai sulhasen seurakunnan kirkkoherranvirastossa tai verkossa avioliiton esteiden tutkinta - palvelussa. Esteettömyystodistus tulee hakea viimeistään seitsemän (7) vuorokautta ennen toimitusta ja se on voimassa neljä kuukautta.

Samassa yhteydessä sovitaan kuulutuksen lukemisesta kirkossa sekä vihkitiedon laittamisesta kirkollisiin ilmoituksiin.

Vihkipapin tapaaminen

Vihkipappi tulee useimmiten kotiseurakunnasta, mutta vihkijäksi voi pyytää myös muuten tuttua pappia.

Pappi ottaa yhteyttä vihkipariin hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Hänen kanssaan sovitaan toimituskeskustelusta ja mahdollisesta harjoituksesta vihkipaikalla. Keskustelussa tutustutaan, keskustellaan avioliitosta ja käydään läpi vihkikaava. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa.

Avioliitto on yksi elämän suurista iloista
Kuva: Tinca Björke/Kirkon kuvapankki