Hetkinen

Heinolan seurakunnan työntekijöiden pohdintaa uskosta ja siihen liittyvistä asioista, kuten juhlapyhistä.

Päivä kerrallaan Jumalan kanssa

Kesällä on monella ollut aikaa pysähtyä, katsella kulunutta kevättä ja suunnitella tulevaa syksyä. Tietyn ajanjakson voi kokea olleen omassa elämässä esimerkiksi yllätyksellinen, ihana, erilainen, raskas, hullu tai tylsä. Monet elämässä tapahtuvat asiat riippuvat omista valinnoistamme, mutta voi myös tuntua siltä, että elämä itsessään on tuonut mukanaan sitä tai tätä. Kaikki ei siis ole itsestämme kiinni.

Hankin toissa vuonna matkalta päiväkirjan viidelle vuodelle. Sen sivuilla on kunkin päivämäärän kohdalla tilaa lyhyille merkinnöille viideksi vuodeksi eteenpäin. Jokaisen päivän kohdalla on myös kysymys, johon voi halutessaan vastata. Kirjaa täyttäessä pystyy siis hyvin seuraamaan sitä, miten asiat ja omat ajatukset kenties muuttuvat.

Kirjaa täyttäessäni toivon, että näiden merkintöjen ja elämäntapahtumien seuraaminen tuottaa iloa ja oivalluksia. Ehkä voin huomata vuosien kuluessa, että kas, tuostakin on selvitty. Onnellisiin muistoihin on toivottavasti helppo sen myötä palata ja olla niistä kiitollinen.

Kun minut vihittiin diakonian virkaan kymmenisen vuotta sitten, valitsin muistolauseeksi diakonin kirjaan Raamatun sanat ”Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli” (Fil.2:5). Lause kannustaa kuuntelemaan, huomioimaan toiset ihmiset, asettamaan heidät itseäni tärkeämmäksi. Toisinaan palaan noihin sanoihin kuin päiväkirjaan, johon peilaan ajatuksiani ja tekemisiäni. Arvelen, ettei yksi ihmiselämä riitä kehotuksen täyttämiseen, mutta voin rukoilla ja pyrkiä toimimaan niin, että elämässäni näkyisi Jumalan työ. Usein se on vaikeaa, mutta onneksi uskossa ei ole kyse sädekehän kiillottamisesta. Tärkeintä on se, millainen mieli Kristuksella oli ja on. Hän on täynnä armoa ja totuutta. Hänen lähellään uskaltaa katsella oman elämän tapahtumia taaksepäin ja suunnitella tulevaa.

Kirjoittaja on Irja Voutila, Heinolan seurakunnan lähetyssihteeri

Heinolan kirkko

Hengellinen pohdiskelu

Rukouksesta, jumalanpalveluksesta, hartauksista

Hengellistä pohdiskelua voi tehdä monella tavalla. Yhtä jumalanpalvelus ja virret rauhoittavat, toinen kokee pyhän kosketuksen luonnossa.

Rukous on sydämen puhetta Jumalalle. Rukoilla voi yksin tai yhdessä, kotona tai seurakunnan kanssa. Seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus antaa mahdollisuuden pysähtyä ja hengähtää arjen kiireiden keskellä.