Koronarajoitukset seurakunnassa (päivitetty 25.3.2021)

Alueemme koronarajoitukset jatkuvat ainakin 30.4.2021 asti.

Jumalanpalvelukset pidetään 30.4. asti ilman paikallaolevaa seurakuntaa (striimattuina).

Kirkollisissa toimituksissa on 6 hengen osallistumisrajoitus. Tähän ei lasketa piispamme ohjeistuksen mukaisesti toimitukseen osallistuvia työntekijöitä. Lähiomaisten on kuitenkin pystyttävä osallistumaan toimitukseen, ja tällä perusteella kuuden hengen rajoitus voidaan tarvittaessa ylittää. Ratkaisun tästä tekee tapauskohtaisesti toimituksesta vastaava pappi.

Kaikki seurakunnan pienryhmätoiminta (varhaisnuorisotyötä ja päiväkerhoja lukuunottamatta) on tauolla.

Seurakunnan työntekijät eivät osallistu kirkollisten toimitusten jälkeisiin juhliin (esim. muistotilaisuus, kastejuhla).

Nuoriso- ja rippikoulutyön osalta seurataan koulujen (yläkoulut ja toisen asteen opetus) rajoituksia. Koulut ovat etäopetuksessa 8.3.–4.4.   Tänä aikana nuoriso/ rippikoulutyön tilaisuuksia ei voida pitää.

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi.

Piispan joulutervehdys

18.12.2020 09.39

Jouluyön tapahtumien ensimmäinen vaikutus oli järisyttävä. ”Pelko valtasi paimenet”, kuvaa evankelista Luukas.

Paimenet olivat tottuneet työssään yllättäviin tilanteisiin. Betlehemin yössä koettu ylitti kaiken aikaisemmin koetun: he lamaantuivat.

Pelko on luonnollinen, selviytymistä tukeva tunne. Se saa varautumaan vaaratilanteisiin. Se voi olla tarpeellinen suojatessaan monelta vaaralta. Se voi kanavoitua varovaisuudeksi, vastuullisuudeksi ja viisaudeksi, jota arjessa tarvitaan. Mutta pelko voi myös kaventaa elämää, viedä rohkeuden ja elämänilon.

* * *

Koronaviruspandemian seurauksena epävarmuus ja huolet ovat kuluneen vuoden yhteisiä kokemuksiamme. Moni kysyy, miten jaksan, pysynkö terveenä, entä jos läheiseni sairastuvat. Joku toinen pohtii, joudunko lomautetuksi, säilyykö työpaikka, miten käy toimeentulon.

Yhteiskunnan tulevaisuus on epävarma. Miten selviämme kansana pandemiasta ja sen seurauksista? Syveneekö kahtiajakautuminen, mitä tapahtuu terveydenhuollolle, työllisyydelle, talouselämälle ja yhteiskunnan kantokyvylle?

Maailmanlaajuiset huolenaiheet eivät ole kadonneet. Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, kansainvälinen vastakkainasettelu, väkivalta ja terrorismi luovat jatkuvaa epävarmuutta.

* * *

Jouluevankeliumissa enkelin piti ensin puhutella paimenia lempeästi ja rauhoittavasti: ”Älkää pelätkö!” Nämä kaksi sanaa tuntuvat tänä jouluna erityisen ajankohtaisilta.

Jos annamme pelon hallita ajatuksiamme ja sisintämme, olemme hukassa. Silloin kadotamme minuutemme ytimen, kovetamme sydämemme lähimmäisiltä ja kadotamme toivon.

Enkelien sanoma kuuluu Betlehemin paimenille ja myös meille. Joulun sanoma on rakkaus, joka on voimista suurin.

”Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon.” (1. Joh. 4:17–18). Me olemme turvassa, sillä meille on syntynyt Vapahtaja, Jeesus Kristus.

Jouluna 2020

Seppo Häkkinen