Koronarajoitusten vaikutukset Heinolan seurakunnassa 3.12.–26.12.2021

Päijät-Hämeessä voimaan astuvat, yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset aiheuttavat muutoksia Heinolan seurakunnan toiminnassa ajalla 3.–26.12.2021. Jumalanpalvelukset Heinolan pitäjänkirkossa on peruttu. Jumalanpalvelukset Heinolan kirkossa toteutetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa ja striimataan. Sunnuntain 12.12. messun jälkeen on mahdollisuus osallistua ehtoolliselle enintään 20 henkilön ryhmissä ennakkoon ilmoittautuen. Ilmoittautumiset Irja Voutilalle puh. 0440 59 34 26 ma-to klo 9-16.

Seurakunta ei voi ottaa koronapassia käyttöön jumalanpalveluksissa eikä kirkollisissa toimituksissa. Kirkollisia toimituksia ovat muun muassa hautaan siunaaminen ja kaste. Niissä noudatetaan 20 henkilön rajoitusta sekä pastoraalista harkintaa, jonka mukaisesti lähiomaisille on taattava mahdollisuus osallistua esimerkiksi siunaustilaisuuteen.

Seurakunta ottaa koronapassin käyttöön Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa sekä joissakin muissa tilaisuuksissa. Osallistujia pyydetään saapumaan tilaisuuksiin hyvissä ajoin. Tilaisuuteen osallistuvan tulee näyttää koronapassia ovella joko matkapuhelimesta tai paperisena versiona. Koronapassia ei edellytetä alle 16-vuotiailta eikä tilaisuuden esiintyjiltä tai henkilökunnalta.

Koronatilanteesta johtuen tapahtumia on myös peruttu. Tarkemmat tiedot peruutuksista sekä tilaisuuksista, joissa kysytään koronapassia, löytyvät verkkosivuilta tapahtumakalenterista.

Nyt annetut rajoitukset eivät koske ulkona pidettäviä tilaisuuksia. Seurakunnan työntekijät voivat tehdä kotikäyntejä ja sopia tapaamisia, jos niissä on läsnä alle 20 henkilöä.

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto palvelevat ajalla 7.12.–23.12. ma–pe klo 9–13 ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisin viestimin. Asioida voi myös ajanvarauksella, puh. 03 859 2510. Diakoniatoimisto palvelee puhelimitse ma–to klo 9–12, puh. 044 059 3427. Muina aikoina voi jättää soittopyynnön. Asiointi vain ajanvarauksella.

Maskisuositus on edelleen voimassa kaikissa seurakunnan toiminnassa. Myös hyvä käsihygienia ja turvaväleistä huolehtiminen mahdollisuuksien mukaan on edelleen tärkeää.

Muutokset seurakunnan toiminnassa perustuvat Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökseen kieltää Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yleisötilaisuuksissa tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin määräystä ei tarvitse noudattaa. Määräys on voimassa 3.–26.12.2021.

Vierumäen joukkohaudan vainajat haudataan uudelleen Heinolassa 29.5.

19.5.2021 09.26

Vuonna 1918 sisällissodassa joukkohautaan Vierumäellä haudatut vainajat saatetaan hautaan Heinolan keskustan hautausmaalla, Siltakatu 40  lauantaina 29.5.2021 klo 12. Tilaisuutta voi seurata vain suoratoiston välityksellä.

Tilaisuuden aluksi Vierumäeltä siirrettyjen vainajien arkut lasketaan hautaan. Sen jälkeen vietetään ekumeeninen rukoushetki, jonka toimittavat Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen, Heinolan seurakunnan kirkkoherra Janne Hatakka ja Helsingin ortodoksiseurakunnan pappi Jonas Bergenstad.
Rukoushetken jälkeen kuullaan puheenvuoroja ja lauluesitys sekä lasketaan seppeleet.

Äiti-lapsi-patsaan alustaan tullaan kiinnittämään muistolaatta, joka kertoo vainajien siirrosta ja hautaamistilaisuudesta.

Vuoden 1918 sisällissodan aikaisten punaisten joukkohauta sijaitsi Versowoodin tehdasalueella Vierumäellä. Hauta oli jäänyt vuosien aikana teollisuusalueen keskelle, eikä sillä voinut enää vierailla turvallisesti.

Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi luvan vainajien siirtoon vuoden 2018 lopussa. Vuoden 2020 lopussa suoritetuissa arkeologisissa kaivauksissa löydettiin 50 vainajan jäänteet.

Vainajat haudataan sisällissodassa menehtyneiden punaisten muistomerkin viereen. Siirron myötä ihmiset voivat käydä kunnioittamassa vainajien muistoa ilman erityisjärjestelyjä. Heinolan hautausmaalla sisällissodassa kaatuneet saavat arvoisensa muistopaikan.

Hautaus ja rukoushetki videostriimataan suorana

Tilaisuus välitetään suorana Heinolan seurakunnan YouTube -kanavalla. Osallistumislinkki verkkosivujen etusivulla osoitteessa www.heinolanseurakunta.fi.

Tilaisuudessa noudatetaan viranomaisten ohjeita koronaturvallisuudesta. Tästä syystä tilaisuuteen ei voida ottaa yleisöä. Tilaisuutta voi seurata vain suoratoiston välityksellä.
Videotallenne jää katsottavaksi seurakunnan Youtube-kanavalle.

Lisätiedot:
Janne Hatakka, Heinolan seurakunnan kirkkoherra, p. 050 595 1400, janne.hatakka@evl.fi
Kalervo Pöykkö, piispan erityisavustaja, p. 050 543 0739, kalervo.poykko@evl.fi

Valokuvia tallennetaan tilaisuuden jälkeen Kirkon kuvapankkiin: https://kuvapankki.evl.fi/.