Koronarajoitusten vaikutukset Heinolan seurakunnassa 3.12.–26.12.2021

Päijät-Hämeessä voimaan astuvat, yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset aiheuttavat muutoksia Heinolan seurakunnan toiminnassa ajalla 3.–26.12.2021. Jumalanpalvelukset Heinolan pitäjänkirkossa on peruttu. Jumalanpalvelukset Heinolan kirkossa toteutetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa ja striimataan. Sunnuntain 12.12. messun jälkeen on mahdollisuus osallistua ehtoolliselle enintään 20 henkilön ryhmissä ennakkoon ilmoittautuen. Ilmoittautumiset Irja Voutilalle puh. 0440 59 34 26 ma-to klo 9-16.

Seurakunta ei voi ottaa koronapassia käyttöön jumalanpalveluksissa eikä kirkollisissa toimituksissa. Kirkollisia toimituksia ovat muun muassa hautaan siunaaminen ja kaste. Niissä noudatetaan 20 henkilön rajoitusta sekä pastoraalista harkintaa, jonka mukaisesti lähiomaisille on taattava mahdollisuus osallistua esimerkiksi siunaustilaisuuteen.

Seurakunta ottaa koronapassin käyttöön Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa sekä joissakin muissa tilaisuuksissa. Osallistujia pyydetään saapumaan tilaisuuksiin hyvissä ajoin. Tilaisuuteen osallistuvan tulee näyttää koronapassia ovella joko matkapuhelimesta tai paperisena versiona. Koronapassia ei edellytetä alle 16-vuotiailta eikä tilaisuuden esiintyjiltä tai henkilökunnalta.

Koronatilanteesta johtuen tapahtumia on myös peruttu. Tarkemmat tiedot peruutuksista sekä tilaisuuksista, joissa kysytään koronapassia, löytyvät verkkosivuilta tapahtumakalenterista.

Nyt annetut rajoitukset eivät koske ulkona pidettäviä tilaisuuksia. Seurakunnan työntekijät voivat tehdä kotikäyntejä ja sopia tapaamisia, jos niissä on läsnä alle 20 henkilöä.

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto palvelevat ajalla 7.12.–23.12. ma–pe klo 9–13 ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisin viestimin. Asioida voi myös ajanvarauksella, puh. 03 859 2510. Diakoniatoimisto palvelee puhelimitse ma–to klo 9–12, puh. 044 059 3427. Muina aikoina voi jättää soittopyynnön. Asiointi vain ajanvarauksella.

Maskisuositus on edelleen voimassa kaikissa seurakunnan toiminnassa. Myös hyvä käsihygienia ja turvaväleistä huolehtiminen mahdollisuuksien mukaan on edelleen tärkeää.

Muutokset seurakunnan toiminnassa perustuvat Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökseen kieltää Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yleisötilaisuuksissa tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin määräystä ei tarvitse noudattaa. Määräys on voimassa 3.–26.12.2021.

Reilun kaupan viikkoa vietetään 25. - 31.10.2021

22.10.2021 09.03

Reilun kaupan tiloilla kehitetään ilmastoystävällisempiä viljelytapoja

Reilu kauppa tunnetaan erityisesti viljelijöiden ja työntekijöiden toimeentulon edistämisestä tuotteen alkulähteellä, viljelypalstoilla ja plantaaseilla.

Viikolla 43 vietettävä Reilunkaupan viikko pureutuu ilmastonmuutokseen, joka on tehnyt viljelijöiden arjesta ja toimeentulosta yhä epävarmempaa. Kampanjaviikolla tuodaan esille ilmastomuutoksen vaikutuksia viljelyolosuhteisiin, mutta myös sitä, miten Reilun kaupan viljelijät ovat omalta osaltaan pystyneet muuttamaan toimintaansa ilmastoystävällisemmäksi.

Pienillä teoilla on reilu vaikutus -kampanja näyttää havahduttavia faktoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista kahvin, kaakaon, banaanin, puuvillan ja ruusunviljelyyn. Ilmastonmuutos kurittaa erityisesti pienviljelijöitä, joille yhdenkin sadon epäonnistuminen voi uhata toimeentuloa. Suurin osa Reilun kaupan tuotteista viljellään nimenomaan perhe- ja pientiloilla.

"Reilu kauppa tekee systemaattista työtä sen eteen, että kauppajärjestelmä tukee kestävää kehitystä ihmiskunnan ja maapallon puolesta. Viljelijäyhteisöissä koulutamme tuottajia ilmastonmuutokseen, sopeutumisessa ja siirtymisessä vähähiiliseen tuotantoon", Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kuvailee.

Esimerkiksi Reilun kaupan koulutusohjelma Latinalaisessa Amerikassa kasvatti kahden ensimmäisen vuoden aikana banaaninviljelijöiden satoa lähes 30 prosentilla vähentäen samalla maatalouskemikaalien ja veden kulutusta.

Yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä raaka-aineista on kahvi. Entistä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet saavat kahvin kukat putoamaan liian aikaisin ja kasvitaudit yleistymään. Reilun kaupan tiloilla kahvipensaita on vaihdettu uusiin kestävämpiin pensaisiin ja osuuskuntia on koulutettu pitkäjänteisimmiksi ja strategisemmiksi. Työn seurauksena tuotanto on kasvanut ja kestää nykyään paremmin ilmastonmuutoksen riskejä.

Osana Reilun kaupan viikkoa vietetään yhteinen Reilu kahvitauko torstaina 28.10. Tehdään yhdessä Reilun kaupan viikko näkyväksi kahvipöydissä ja sosiaalisessa mediassa!

Lue lisää: Reilu kauppa - Fairtrade Finland

Osallistu somessa: @reilukauppa #reilunkaupanviikko #reilukahvitauko